Pierogi – czym różnią się polskie od takich z innych zakątków świata

Pierogi w Polsce są powszechnie znanym daniem. Sporo z Was na pewno uważa, że to tradycyjna polska potrawa i nie zjemy jej nigdzie indziej na świecie. W takim razie mylicie się ponieważ to jedzenie spotkamy w wielu zakątkach świata, ale za każdym razem będzie w trochę innej formie. Czym odróżniają się nasze pierogi od gruzińskich chinkali lub hiszpańskiej empanady?

Tekst powstał we współpracy z firmą Bacha – gastronomiczne maszyny do pierogów.

Pierogi w Polsce

W Polsce jemy pierogi z farszem na słodko i na słono. Popularne są pierogi z kapustą i grzybami, mięsem lub na słodko z twarogiem czy jagodami. Takie słone lubimy jeść ze smażoną cebulką lub skwarkami, takie słodkie ze śmietaną, jogurtem albo po prostu z cukrem. Polskie pierogi zazwyczaj gotujemy w gotującej się wodzie, jednak spotykamy się też z takimi, które są smażone i pieczone. Lepienie pierogów samodzielnie jest zazwyczaj czynnością pochłaniającą sporo czasu więc wszędzie tam, gdzie trzeba ich wyprodukować ogromne ilości, pomocne będą gastronomiczne maszyny do pierogów. 

Gdzie jeszcze na świecie spotkamy pierogi?

Indie posiadają trójkątne pierogi, o nazwie samos. Są one smażone na patelni i kupimy je w Azji i niektórych miejscach w Afryce, a podawane są z dodatkiem sosu miętowego.

Chiny uznawane są za kraj, z którego przywędrowały do nas pierogi. Tam danie to nazywa się wonton i zazwyczaj podawane jest jako dodatek do zup. Przeważnie nadzienie robi się z mielonej wieprzowiny, krewetek lub ostryg, z dodatkiem oleju sezamowego a także sosu sojowego.

We włoskiej kuchni znajdziemy kilka różnych rodzajów pierogów. Zaczynając od kwadratowych ravioli, których farsz jest z warzywami, serem i mięsem, przez tortellini, które w tradycyjnej formie będą z farszem z cielęciny albo wieprzowiny, aż po agnolotti, które znajdziemy w Piemoncie i będą wypełnione nadzieniem z pieczonej wołowiny i warzyw, albo sera.

Ostatnimi czasy niesamowicie popularne są dania gruzińskie, a wraz z nimi pierożki chinkali. Są to większe niż znamy kołduny, które w środku mają zupę. Na początku należy wypić ją ze środka, a dopiero w następnej kolejności zjeść resztę pieroga.

Pierogi zjemy również w Hiszpanii i noszą one nazwę empanada. Są one smażone, a farsz jest najczęściej mięsny lub warzywny. Ciasto tych pierogów jest różne zależnie od regionu.

Na wschodzie Polski zjemy także białoruską oraz litewską wersję tego dania czyli kołduny.

Przygotowywanie pierogów

Podstawowymi składnikami na ciasto do pierogów jest mąka i woda. Niektórzy dodają do niego również jajko, inni twierdzą, że jest to powodem tego, że ciasto staje się twarde, i omijają ten produkt. Ciasto na pierogi koniecznie musi być perfekcyjnie wyrobione, sprawi to, że będzie elastyczne a potem nie będziemy mieli problemu z rozpadaniem się ani podczas lepienia, ani podczas gotowania.

Wyrobione ciasto trzeba rozwałkować, następnie wykrawać z niego okręgi, do których należy nałożyć nadzienie i złączyć ze sobą końcówki i zlepić. Istotne jest aby dokładnie skleić ciasto, aby przypadkiem pieróg nie rozkleił się podczas gotowania. Tak samo rozwałkowywanie jak i klejenie możemy wykonywać ręcznie, ale można także wykorzystać do tego formierkę do pierogów. Niewielkie formierki spokojnie można wykorzystać w mieszkaniu, duże gastronomiczne maszyny do pierogów przeważnie widuje się w restauracjach albo pozostałych miejscach robiących ogromne ilości pierogów.